LUK ØJNENE OG TÆNK PÅ NOGET ANDET

LUK ØJNENE OG TÆNK PÅ NOGET ANDET

Indlægaf Søren Skogstad » 19. okt 2009 12:10

Pernille Clemmensen skriver:

Om etik, klima, sult og fedme.

"Jeg skal ha' min bøf". Sådan lyder det fra mange, når de konfronteres med Danmarks for tiden største offentlige tabuemne.
For hvor mange i Danmark ved hvad kødspisning betyder for klima, helbred og sult i verden?

Vi kan sagtens blive enige om, at det er synd for dyrene, når vi snakker om gadehunde i Bolivia.
Om pelsdyr kan vi til nød snakke dyrevelfærd, f.eks. hvor stort et bur skal være. Men ikke dyreetik; skal vi overhovedet holde dyr, for at bruge dem til unødvendig luksus?
Hvor mange danskere er mon bevidste om at halvdelen af alle verdens minkpelse bliver produceret i Danmark? Og at halvdelen af al pelshandel (også dem der er fanget i sakse) bliver solgt igennem aktionshuse i Danmark?
Nej, dyreetik er en følelsesmæssig sag, som vi helst ikke beskæftigerer os med.

Med jævne mellemrum ser vi dog på tv, hvordan vores landbrugsdyr faktisk har det.
Men så er klippet jo hurtigt overstået til fordel for et mere fordøjeligt program. Og vi fortsætter med at være ligeså pæne og korrekte, som de mure vi gemmer vores grusomheder inde bag ved.

Tidligere tiders tænkere lagde ellers ikke fingerne imellem når de udtrykte sig:
Leonardo da Vinci (1452-1519), geni, vegetar:
"Så sandelig er mennesket dyrenes konge, for dets grusomhed overgår deres – vi lever af andres kød. Vi er omvandrende grave!"

Og temaet er højaktuelt på en hel ny og skræmmende måde:
Kødindustrien står for 18% af al CO2 udledning.(Til sammenligning står transport kun for 13%)
Og Danmark er en af de helt store kødspisende lande. Hvilket de fleste danskere i glad uvidenhed, tager som en ret og en selvfølge. Og det selv om vi faktisk har femdobblet forbruget af kød de sidste 50 år.
Hvis man til de 18% medregner den effekt det vil være, at der på græsningsarealerne, kunne plantes træer og buske, der binder CO2, bliver resultatet, at halvdelen af vores klimaproblemer ville forsvinde med et smæk.
- Hvis altså alle bliver vegetarer idag.

Det er vel ikke gået nogens næser forbi, at det igen er den tredje verdens lande, der først betaler prisen, når klimaet reagerer?
Hvis vi virkelig gerne vil hjælpe i den tredje verden, også på det stigende antal sultende, gælder det også her om at fremme vegetarmaden.
Den hvede, der alene i USA går til dyrefoder, vil kunne brødføde alle verdens sultnende. Og så er der endda al majsen og soyaen tilbage.
Det er et faktum at èn kødspiser kan brødføde seks vegetarer. Så meget ernæring går der til spilde når det skal igennem et dyr.
- Og hvilken virkning det vil få på et andet og helt modsat problem, nemlig fedmeepidemien, kan vi jo alle gisne om...

Sikkert er det ihvertfald at vegetarer har en højere IQ og kun er halvt så syge:
Albert Einstein (1879-1955), fysiker, nobelpristager, vegetar:
"Intet vil være så godt for menneskehedens helbredstilstand og forøge chancerne for livets overlevelse her på Jorden så meget som overgangen til en vegetarisk kost."

Og muligvis er vegetarer ovenikøbet fredeligere mennesker:
Pythagoras (ca. 580-500 fvt.), matematiker, vegetar:
"Så længe mennesket slår dyr ihjel, vil mennesker dræbe hinanden.
Sandelig, den, der sår mord og smerte, kan ikke høste glæde og kærlighed."
Et synspunkt som senere er støttet af andre store tænkere som Albert Schweitzer og Rudolf Steiner.

Vegetarisme er helt klart en rigtig god, naturlig, sikker og funktionel løsning, der vil have stor positiv effekt på de fleste af de problemer kloden idag står overfor. Så HVORFOR står jeg og træder mig selv over tæerne og undskylder mine synspunkter, når de bliver nævnt overfor kødspisere. Og HVORFOR lukker politikere og andre med indflydelse øjnene og tænker i andre baner: Som (farlige) sparepærer, der er peanuts i det store klimaregskab, eller genmodifiseret mad, som ingen ved hvad skade kan gøre, for at afhjælpe verdens sultproblemer og andet pjat?
Et lille lyspunkt er, at det hele minder om rygerdebatten. For bare 5 år siden kunne de fleste ikke forestille sig røgfrie restaurenter og arbejdspladser. Så mirakler kan vel ske. Og nogen gange hurtigt. Men det skal også være hurtigt. Isen på Nordpolen er næsten væk....
Personligt synes jeg bare det er trist, at det tilsyneladende bliver pga. trusler på miljø, sultproblemer og helbred, at vegetarisme ikke bliver til at komme uden om i nærmeste fremtid.
Men det ville bestemt have været klædeligt for den menneskelige race, hvis afståelse af animalske "produkter" var sket pga. medfølelse:
Mahatma Gandhi (1869-1948), fredsaktivist, reformator, vegetar:
"En nations storhed og moralske udvikling kan måles ved den måde, hvorpå den behandler sine dyr."
Og så lige tilbage til den hellige bøf: "Nej! Det er ikke en menneskeret at få sin bøf. Det er en menneskeret at have et sted at bo i fred, og at kunne spise sig mæt"
Pernille Clemmensen
Opstiller til regionsvalget for Region Syddanmark
Søren Skogstad
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 06. maj 2009 11:05

Tilbage til Politik

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

cron