Oplæg om Kriminalitet

Oplæg om Kriminalitet

Indlægaf Søren Skogstad » 13. mar 2010 23:03

Følgende oplæg om kriminalitet gemte sig under medlemsafsnittet på hjemmesiden

Det er nok værd at arbejde lidt med, derfor har jeg anbragt det her.

Oplæg om kriminalitet

udarbejdet på landsmødet 29. maj 04.


Revideret september 04


Gruppen bestod af : Mathias Granum (Ry), Else Marie Fledelius (Århus), Ulla Jakobsen (Skørping), Ellen Kroh (Kbh.) og Christina Lindstrøm (Aalborg).


Vi snakkede om hvad man kan gøre for at forebygge kriminalitet.


Vores forslag ligger tæt op ad hvad der står i vores politiske grundlag; børnefamilierne skal have hjælp så snart der opstår problemer i hjemmet, alle børn skal have netværk, børn/unge skal undervises i ”livsvisdom”, de skal undervises i IVK (Ikke-Voldelig-Kommunikation), forældrene skal undervises fra børnene er helt små osv.


Vores forslag til tiltag i fængslerne :


# Fængselspersonalets uddannelser skal forbedres; de skal undervises i psykologi, kommunikation, forsoningsprocesser, konfliktløsning, IVK m.m.


# De indsatte skal have tilbud om f.eks. massage og terapeutisk arbejde (f.eks. kunst - og musik-terapi).


# De indsatte skal undervises i IVK.


# De indsatte skal have uddannelsesmuligheder.


# De indsatte skal til en hver tid have mulighed for at tale med en psykolog.


# Der skal være mulighed for ”konfliktråd”. Her har offer og krænker mulighed for at mødes, og forhåbentlig forsones. På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside kan man læse om de erfaringer man har med denne proces. http://www.crimprev.dk


# Fængslerne skal renoveres, da de ofte er nedslidte.


# Der skal være mulighed for fysisk aktiviteter f.eks. badminton og svømning i stedet for vægtløftning.


# Bedre mulighed for kulturelle oplevelser, evt. film efterfulgt af en diskussion om filmen.


# Der skal ”lægges en plan” (skabes netværk, findes job og bolig, aftales møder med terapeuter/behandlere osv.) for hvad der skal ske når den indsatte kommer ud igen. Og der skal følges op på den.


I gruppen fik vi også en snak om de tiltag vi hver især har hørt om fra hele verden :


# USA : I 65 forskellige fængsler fordelt på 26 stater, kan fangerne uddanne sig til hundetrænere. Projektet blev startet i 1981, og I f.eks. Maclaran Youth Pen. er en fange der har deltaget i projektet, aldrig kommet tilbage pga. ny kriminalitet.


Det er ofte livstidsfanger der melder sig til uddannelsen, og de fortæller hvordan deres liv og deres syn på verden har ændret sig efter kontakten til hundene. De bliver mindre voldelige, der opstår ikke de samme konflikter mellem fangerne som før, og de får deres selvværd igen, når de ser resultaterne af deres arbejde. Hundene er uønskede hunde, som ellers skulle aflives, og de er sammen med fangerne hele døgnet. Fangerne har ansvar for hundenes pleje og træningen af dem. Der er ofte ventelister på at få hunde fra fængslernes træningsprogrammer.


Dokumentar set på Discovery.


# I bl.a. USA, Kina og Østeuropa er der Touchstones Discussion Projekter i gang. Det går ud på, at de indsatte diskuterer store litterære klassikere, hvilket giver dem livsindsigt. De lærer at samarbejde, og de får en forståelse af andre og dem selv.


http://www.touchstones.org. Se Nyt Aspekt nr. 3 maj 04.


# Finland ændrede i 80’erne deres retssystem drastisk. De ændrede mange straffe til bøder i stedet for fængselsophold, de gav gravide og nybagte mødre bedre forhold og mulighed for at være sammen i ”bofællesskaber”, og de gav sig til at fokusere på mægling. Alle deres tiltag har resulteret i at kriminaliteten er faldet.


Dokumentar set på DR.


# Danmark : Politibetjent Allan Schurmann, Kbh. har besøgt ”Freedom Projekt” i Seattle, USA hvor han har boet sammen med tidligere indsatte, som nu selv underviser i IVK i de amerikanske fængsler.


# I Sverige (er ikke sikker på landet) er man begyndt at give massage, og undervise i at give massage, til de hårde kriminelle. Bare det at blive rørt ved på en blid måde, er ofte en helt ny oplevelse for disse mennesker. De er ikke vandt til omsorg, og det forløser ofte en masse følelser i dem. De skal så også selv lære at give massage, hvilket jo også kan sætte gang i følelserne, og hen ad vejen også selvværdet.


# I Sverige findes der et netværk af tidligere indsatte, der hjælper andre indsatte lige så snart de kommer ud af fængsel. De bliver hentet ved ”porten”, de bliver kørt hen til der hvor de skal bo, de får hjælp til indkøb osv. Derudover tilbyder de venskab og støtte i hverdagen så de kriminelle ikke havner i ”miljøet” igen. I udsendelsen talte de om at starte op i Danmark, men om det er sket vides ikke. Dokumentar set på DR.


# Danmark : I Sønderborg Arrest arbejder Kari Bjerke med IVK.


- Og en historie fra et fængsel : I Oregon State Penitentiary, Salem, USA arbejder 83% af de der sidder inde for mord, frivilligt i fængslets hospice. ” For mange af os er dette en chance til at begynde at bøde for vores ugerninger. Når vi hjælper andre, opdager vi snart, at vi også hjælper os selv” - Mark Wilson, livstidsfange. ”Hospice-arbejdet har åbnet mit hjerte og mine øjne” – David Cassano, indsat. Nyt Aspekt nr. 2 mar.04.


Alle disse tiltag for de indsatte, skal følges af tiltag for ofrene. De må aldrig føle, at der kun bliver tage hånd om krænkeren, og at de selv bliver ladt i stikken. De skal også have tilbud om psykolog, familieterapi, støttegrupper osv.


Til sidst skal det nævnes, at alle disse tilbud skal være frivillige. Indsatte som ikke vil deltage i noget, og som er til fare for både ansatte og andre indsatte må man fortsat behandle på den ”gamle” måde.


Der vil gå mange år før man kan ville kunne se resultater af disse ændringer, måske endda et par generationer, og spøgsmålet er om samfundet er villig til at vente så længe. Groft sagt må samfundet vel tage stilling til, om det er et samfund der vil hævne eller heale.


Vedr. spørgsmål om IVK-projekter kan Mathias Granum kontaktes, tlf. 61661984, mathiasgranum@yahoo.dk


Christina Lindstrøm, kontakt person, Aalborg. lindstroem@home1.gvdnet.dk
Søren Skogstad
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 06. maj 2009 11:05

Tilbage til Politik

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

cron