Kriminalitet og straf

Kriminalitet og straf

Indlægaf LarsS » 29. nov 2006 13:11

Hej i debatten!

PÅ vores lokalgruppemøde 26. 10 i Århus, hvor tilstede var Eskild, Paal, Jørg og mig selv (Lars S) havde vi mange spændende emner oppe at vende. Blandt andet STRAF, som jeg blev opfordret til at skrive en tekst om.

Paal var inde på, at ordets etymologiske betydning var "at rette ud", "udligne" eller noget lignende. Altså i sin oprindelse hentyder ordet til en genopretning af en mistet balance i individ og samfund.

Jørg brugte udtrykket "ringe i vand" på mødet og det ord har sat utroligt meget igang i mig.

Vi kender alle konsekvenserne for omgivelserne af kriminalitet - ofre og deres familie, myndigheder, politi, retsvæsen - den kriminelle handling er netop som "ringe i vand", der breder sig udfra handlingen og den, der begår den.

Men sådan som jeg forstod Jørg - så er ringene i vand i sin tid nogen, der er gået den anden vej - nemlig i form af et kompliceret mønster af menneskelig ligegyldighed og svigt, der har skabt de kriminelle tendenser i personen!

Kriminalitet er simpelt hen FIXPUNKTER for menneskelig ligegyldighed overfor hinanden! Og at beskæftige sig med kriminalitet er et samfunds chance for at skabe mere menneskelighed i samfundet! Blive bevidst om den MANGEL på menneskelighed, der skaber kriminalitet!

Det vores samfund så gør istedet for at tage den PÆDAGOGISKE udfordring strafudmåling og -eksekvering BURDE være er tværtimod at isolere de kriminelle i små øer, hvor de i hvert fald ikke bliver indlemmet i det sociale igen, men tværtimod skal "resocialiseres" efter fængselsopholdet. Man opfatter kriminelle som en genetisk og karakteriologisk undtagelse, som borgerne "skal beskyttes mod".

Talen om "højere straframmer" er iøvrigt intet andet end en populistisk leflen for hævnmotiver i befolkningen - erfaring viser at tanken om højere straffe betyder minimalt for den kriminalitets-begående i optakten til hans/hendes handlinger.

Det er cirka kort fortalt indholdet i en artikel jeg har skrevet eller er igang med, som også er helt i tråd med Visionspartiets partiprogram.

Det jeg kunne tænke mig at lægge ud til debat nu - er:

Er der nogen, der kunne tænke sig at bruge tid og kræfter på at handle denne ide færdig - enten via vores lokalgruppe, som et sideløbende projekt eller på landsplan?????

Mål kunne være:

-En fælles artikel, "SOm ringe i vand" som kunne sendes til dagbladene - jeg har i store træk skrevet grundformen til én, men det vil virke bedre, hvis vi er flere om sende den ind og jeg har brug for den gensidige respons, som jeg selvfølgelig også vil få til vores næste lokalgruppemøde.

-Et dramatisk projekt omkring dette emne og det fællesmenneskelige område, som kriminalitet forbryder sig mod - og bevidstgør!

-Jeg ville personligt ikke have noget imod at tage en periode ud af mit liv, hvor jeg fik praktisk erfaring på området - er der nogen, der kender nogen, hvor det muligt at komme til at arbejde med kriminelle uden at være fagligt uddannet på området - måske et naivt spørgsmål, men jeg føler jeg har noget at give, rent menneskeligt.
LarsS
 
Indlæg: 39
Tilmeldt: 10. nov 2006 20:11

Indlægaf bdt » 30. nov 2006 15:11

Man kan prøve at nuancere kriminalitet i f.eks. berigelsesforbrydelser, voldskriminalitet, sædelighedskriminalitet etc.

I berigelseskriminalitet kan man nuancere på f.eks. at stjæle sig til fornødenheder af ren og skær nød og til den anden grøft at stjæle/svindle sig til langt mere end behovet tilstiller. Selv om man aldrig kan billige at stjæle pga. "den offentlige retsfølelse", kan det ikke udelukkes at nogen kan finde forståelse for en person der stjæler fordi personen og/eller børnene er sultne. Den organisatoriske enhed der f.eks. svindler eller måske bare i lovgivningsmæssig forstand bevæger sig på kanten af lovgivningen, men hvor man etisk/moralsk godt kan fornemme, at der er nogen med røde ører, som har været i stand til at udtænke en udnyttelse af et hul i loven til at "spare" et par milliarder i skat, skal man på den anden side ikke udelukke, at der findes nogen der finder sådan berigelse forkasteligt.

Jeg tror på samme måde, at i voldskriminalitet finder vi, at der er idivider udsat for grænseløs mobberi som i en affekt tyr til vold. Men vi finder også uhelbredelige psykopater, hvor der ikke gives noget kendt behandling, der kan restituere. Vi ved godt i vores samfund at der ingen restituering, samlet set, findes i straf. Men der gives tilfælde, hvor vi ikke kan stille andet op end at isolere individer fra samfundet i en periode.

"Højere straframmer" som bliver nævnt er slet og ret hævn, det udtales af den nuværende politiske magt i termer som "folks retsfølelse". Jeg tror det kan vise sig, som en nylig forespøgsel af DR, kan vise sig at kommer vi ned i enkeltsager hvor vi kan leve os ind i individer, finder vi en bevægelse fra "folks retsfølelse" til "folks medfølelse".

Jeg kommer til at tænke på, at det formodeltlig bedste kendte midel til at restituere alkoholikere er at de får ansvar for en anden alkoholiker. Måske er det allerede prøvet med kriminelle, men det synes for mig måske være vejen.

Jeg har bevæget mig lidt af vejen fra din opfordring og vil også oplyse at jeg ved ingenting, men det er ingen hindring for at ytre sig.
Sidst rettet af bdt 30. nov 2006 21:11, rettet i alt 1 gang.
Benny Dyhr Thomsen
http://our-site.dk
bdt
Site Admin
 
Indlæg: 51
Tilmeldt: 18. aug 2006 21:08
Geografisk sted: Herning

Indlægaf LarsS » 05. dec 2006 15:12

Hej Benny

Tusind tak for dit indlæg. Jeg synes godt om dn skelnen i forskellige kriminalitetsformer. Jeg tænker nok i mit indlæg mest på den kriminalitet, der opstår som følge af et personligt psykologisk "underskud" hos den pågældende kriminalitets-begående.

Jeg er enig med dig i hvad du skriver om behandling af kriminelle af andre kriminelle, som er resocialiserede, altså har gennemgået en udvikling og straf. Jeg synes ideen er fin og håber at den praktiseres nogen steder i verden ?

Selvfølgelig er der rent kriminologisk mange eksempler på uhelbredelige psykopater, men egentlig mener jeg at al kriminalitet opstår som følge af et "hul i sjælen", en slags ligegladhed med andre og derfor i sidste ende med sig selv. Det er den ligegladhed, det er så vigtigt at finde årsagen til så vi kan bekæmpe den.

Jeg har selv erfaringer i socialpsykiatrien hvor jeg igennem en årrække var hjemmehjælp for en ældre pensioneret mand, der havde epilepsi og diagnosen karakterbrist. Det var utroligt at mærke hvor meget dette bekendtskab med en mand, der havde drukket og "slåsset" meget hele sit liv havde positive konsekvenser - for os begge!

Jeg lærte at det er kun ved at konfrontere os med det anderledes, det forbudte, det udstødte, at vi, der gerne vil ændre nogen ting egentlig kan komme nogen vejne - ligesom der spirer smukke planter frem af en mark der er smidt ko-møg på, sådan gror idealerne også bedst af konfrontationen med mørket. Vi må og skal risikere at blive konfronteret med det lidende, det anderledes, det ikke-pæne, hvis vores idealer skal have den nødvendige jordforbindelse.

Jeg lærte meget af Arne, som han hed, fordi hans form var utrolig social, han var i virkeligheden en gevinst for det lokal-samfund, hvor han levede, selv om han jo var en original, der ikke rigtigt passede ind nogen steder i de gældende pædagogiske og psykiatriske systemer. Til gengæld fik jeg i løbet af en periode Arnes økonomi i lidt mere regelbundne rammer, så han blev istand til at sætte grænser for sig selv og overskue sit forbrug, samt det praktiske i hans lejlighed. Han have aldrig oplevet at nogen viste interesse for ham som menneske og det havde gjort ham bitter og ligeglad. Interesse og menneskelig indlevelse - det modsatte af ligegyldighed - blvier ENORMT vigtigt i fremtiden, hvis vi skal undgå at hele generationer af unge bliver rodløse og "ligeglade" kriminelle!

PÅ baggrund af den og andre erfaringer og biografistudier af såkaldte seriemordere og deres horoskoper er jeg stadig næsten overbevist om, at forskellige former karakterforstyrrelser (psykopatologi) skyldes tidlige svigt og derfor - om end det er svært - kan helbredes med en omfattende psyko-social strategi.

Vi kan bruge ting som astrologi, healing, dybdepsykologi etc. til at opnå en indlevelse i mennesker, som disse mennesker kan mærke og som derfor er begyndelsen til en helbredelse selv af de værste psykopatkarakterer! Det er noget, der tilhører fremtiden.

kh
Lars
LarsS
 
Indlæg: 39
Tilmeldt: 10. nov 2006 20:11

Indlægaf ET » 08. dec 2006 23:12

Godt med mere fokus på den kriminelle

Der er rigtig mange gode betragtninger i jeres indlæg, og det knytter sig fint til de synspunkter, der er i forbindelse med beskrivelsen af vores politiske mål, - som kan læses andet steds på hjemmsiden.
Der er alt for lidt fokus på den kriminelle i medierne, når der bliver begået kriminalitet. Man hører om den kriminelle handling og man ser måske offeret, men den kriminelle forbliver som regel annonym - i hvert fald som menneske. Og det er det, der gør det let at kræve hårdere straffe. Da vi ved at folks retsfølelse afhænger virkelig meget af den viden de har om den kriminelles baggrund, så er det helt nødvendigt at fokusere på den kriminelle. Medierne må finde en form, så befolkningen kan få det aspekt med, og hvis der kan komme andre måder, så vil det være rigtig godt.
Jeg vil henvise til min artikel under "Aktuelt" her på hjemmesiden, som hedder: "Kriminalpolitik" - hvor jeg tager udgangspunkt i:
"Vi skal tage afstand fra den kriminelle handling, men ikke fra den kriminelle som menneske".
Eskild Tjalve
ET
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: 08. nov 2006 22:11

Indlægaf bdt » 10. dec 2006 22:12

Hørt i DR's program Lige lovligt d. 9 Dec. 2006.

2/3 af fængslinger i Danmark er kortere fængselsstraffe op til 90 dage, det er typisk kriminalitet som personskade, gadevold, vold bag hjemmets vægge og småpushere. Disse afsoninger koster 300 millioner årligt og øger samtidig tilbagefaldsprocenten.

Vores retssystems grundprincipper for straf hviler på:
1. at lovovertræderen skal have straf.
2. at samfundet skal beskyttes.
3. at forebygge ny kriminalitet

Når vi taler om kortere fængselsstraffe kan vi fastslå, at det 3. grundprincip ikke opfyldes, tværtimod. Vi øger tilbagefaldsprocenten til ny kriminalitet ved at fængsle.

I Danmark er indført nogle tilbud som Kognetiv færdighedstræning (evnen til at sætte sig i andres sted), Anger management (færdigheder i at styre sin vrede). Iflg. justitsministreriet reduceres tilbagefaldsprocenten 10% for de som har fået et af behandlingstilbudene og med visse behandlingsformer kan den reduceres med 20-30%.

De kortere fængselsstraffe, og det er 2/3 af afsagte domme i Danmark, kan ikke give nogen behandlingstilbud fordi straffene er for korte til at noget realistisk undervisningsforløb kan gennemføres.

Canada har en den laveste tilbagefaldsprocent på kriminalitet hvor Ole Engstrups kan tilskrives en stor fortjeneste for dette. De Canadiske fængselssystem har opnået international anerkendelse i at have vendt udviklingen fra pessimisme (kan det nytte noget) til optimisme. Under Ole Engstrups ledelse skete der et jordskred i tilbagefaldsprocenten i Canada, den faldt med 37% på 5 år og i dag begår kun 12-16% ny kriminalitet efter 1 år i frihed. Det giver formodentlig Canada den laveste tilbagefaldsprocent i verden. Selvom der ikke findes nogen sammenlignelige opgørelser mellem Danmark og Canada pga. af forskellige opgørelsesperioder, kan man dog ret sikkert antage at tilbagefaldsprocenter er langt højere i Danmark.

En arbejdsgruppe af fagfolk anbefaler at vi nuancerer den hidtige praksis.
Arbejdsgruppen består af advokater, topfolk fra kriminalforsorgen, forskere, en politimester og
Cand. jur. Ole Engstrups der har været chef for den Canadiske kriminalforsog gennem 9 år frem til år 2000 og desuden fængelsinspektør i Danmark.
Arbejdsgruppen siger om de kortere fængselsstraffe at fængsel skal være den sidste udvej.
Arbejdsgruppen har forestået den nylige undersøgelse om danskeres syn på strafudmålingen der klart og utvetydigt viser, at folk vil straffe mildere end domstolene.

Folketinget kan selvfølgelig beslutte på trods af undersøgelsen konklusion at straffe hårdere hvis man vil, men hvad de ikke kan sige længere er at man ønsker at indføre hårdere straffe pga. af retsfølelsen, fordi det netop er det rapporten har empirisk bevist, at befolkningen ikke ønsker at straffe hårdere end domstolenes praksis i dag.
Benny Dyhr Thomsen
http://our-site.dk
bdt
Site Admin
 
Indlæg: 51
Tilmeldt: 18. aug 2006 21:08
Geografisk sted: Herning


Tilbage til Politik

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

cron