september 2011 nyhedsbrev fra 'Den Gyldne Cirkel'

september 2011 nyhedsbrev fra 'Den Gyldne Cirkel'

Indlægaf Søren Skogstad » 08. sep 2011 14:09

Europas krise og den nye renæssance

Den økonomiske krises dybde
I de sidste måneder har vi set flere og flere tegn på, at den økonomiske krise i Vesten bider sig fast med høje arbejdsløshedstal, stort underskud på statens finanser og store underskud på handelsbalancen. Alene på grund af renteudgifterne ved gældsætningen er det vanskeligt for økonomer at være optimistiske. Når dertil kommer, at en stadigt større del af befolkningerne kommer på pension og anden overførselsindkomst, at nu også innovative arbejdspladser overflyttes til andre lande i stor hast og at handelsunderskuddet med Kina og andre lavtløns-lande stadigt vokser, er det forståeligt, at næsten ingen politikere har løsninger, der tager fat i de grundlæggende ubalancer.
Hvis Vesten blev kørt som en forretning ville løsningen være ligetil: Nedbring statens udgifter markant (inkl. ved nedsættelse af overførselsindkomsterne) og sæt lønningerne så langt ned, at vi bliver konkurrencedygtige – også på større dele af selve produktionen af varer. Med et vist held og i en vis målestok har Sverige og Tyskland gjort dette i de sidste 5 år, og i Danmarks valgkamp har Liberal Alliance valgt samme løsning. Men overførsels-indkomsterne skal beskæres endnu mere og lønningerne skal væsentligt længere ned, hvis den model skal klare også de næste årtiers pres. Og befolkningernes reaktion viser tydeligt, at den vej er meget upopulær, og at vi vil gå langt for at bevare vort velfærdssamfund.
Da jeg forgæves har spejdet efter modige politikere, der kan eller tør vise en vej ud, har jeg i det følgende sammensat et idékatalog af 5 punkter, som kan vise en vej med en balance, som er både mulig og sandsynlig, selv om det måske vil tage 20-30 år før de fleste elementer i modellen er helt gennemført.

Læs hele nyhedsbrevet i vedhæftede dokument - se også den opfølgende kommentar fra Asger Lorentsen til dette emne
Vedhæftede filer
Krise. ny renæssance.pdf
(75.93 KiB) Downloadet 532 gange
Søren Skogstad
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 06. maj 2009 11:05

Re: september 2011 nyhedsbrev fra 'Den Gyldne Cirkel'

Indlægaf Søren Skogstad » 08. sep 2011 16:09

Vi har sakset følgende opfølgende kommentar fra Asger Lorentsen


Valget i Danmark

Aktuel kommentar ved Asger Lorentsen d.7.9. 2011

Nogle har spurgt mig om en kommentar, der går direkte på valget i Danmark 15.9., og nogle har været usikre på om jeg indirekte har opfordret til at stemme på Liberal alliance. Denne kommentar bliver en kort opfølgning til artiklen om 4 mulige veje, som tilsammen kan løse Vestens økonomiske klemme – på lidt længere sigt.

I forhold til artiklens analyse af konkurrenceevne og til dels om skatter er der et vist sammenfald med Liberal Alliances program. Men L As målsætning fører i den modsatte retning: Mere arbejde til alle, mere økonomisk vækst, ingen feminine værdier, ingen plads til de sensitive og mere økonomisk ulighed i samfundet. Opskriften i denne politik kendes fra Sverige og Tyskland. Denne opskrift har øget uligheden, idet den især er gået ud over de arbejdsløse og førtidspensionisterne, men dens nationaløkonomiske konsekvenser har vist sig positive, hvis man betragter et land som et firma i fri konkurrence. Forskellen på et firma og et land er dog, at det er de menneskelige værdier som bør prioriteres i politik.

Der er tydelige sammenfald med Det Radikale Venstre mht de humanismens bløde værdier, vægten på innovation i alle samfundets områder samt fjernelse af regler og kontrol for skoler og offentlig virksomhed. Det parti kaldes også for ”den kreative klasses parti”.

Der er mange og tydelige sammenfald mellem artiklens 4 punkter og SFs program på de samme områder som med det radikale venstre, bortset fra at SF er mere industri-orienteret end de radikale, der synes at have mere tillid til en mangfoldighed af små innovative virksomheder. Ideen om lønnedgang passer heller ikke i SFs program.

Det parti, der bedst har markeret at vi skal opgive målsætningen om materiel vækst, og at mennesket og det bæredygtige skal i centrum, er Enhedspartiet gennem den nuværende talskvinde. Her er der tydelige sammenfald med nogle af artiklens 4 punkter.

Generelt er der sammenfald med væsentlige dele af alle venstrefløjspartierne inkl Socialdemokratiet. Den store forskel er at venstrefløjspartier har en tendens til ikke at tage markedskræfterne tilstrækkeligt alvorligt. Da f.eks. Andreas Papandreo i 1980-92 gennemførte et program i Grækenland, der minder meget om SFs tidligere og nuværende Enhedslistens holdning til statens som forsørger og dynamo, forøgedes statens gæld fra 20% til 60% af BNP, og arbejdskraften blev så ineffektiv i forhold til lønningerne, at næsten al industri blev udkonkurreret. Vi kender konsekvenserne, hvor ineffektivitet i det offentlige samt for høje lønninger lige nu er ved at nedbryde det græske velfærdssamfund (jvf en lignende tendens under Anker Jørgensen i Danmark).

I forhold til en traditionel fagforenings-præget venstrefløj har artiklen et sigte på at bevare velstanden og velfærdsidealerne dels gennem satsning på ”en ny renæssance” og dels gennem en realisme om lønningernes størrelse i international konkurrence, og lønningernes størrelse er igen afhængige af hvor meget en velfærdsstat koster: Højere skat betyder højere lønninger og omvendt.

Som gennemgangen viser, er der intet politisk parti, der kan peges på som dækkende for artiklens indhold. Hovedessensen i artiklen er, at det især er vor fleksible intelligens, vor humanisme og vor kunstnerisk-spirituelle innovation, der danner fundamentet for fremtidens samfund. Dette betyder, at der kan skabes fleksible løsninger bl.a. mht samfundsstrukturer, offentlige virksomheder og uddannelse, som endnu ligger langt fra de politiske partiers opfindsomhed. (Tættest på denne fleksibilitet og opfindsomhed ligger i øvrigt Visionspartiet, som ikke stiller op til dette valg.) Generelt er det vanskeligt for etablerede partier at tænke frigjort fra den samfundsform, som har skabt problemerne og/eller at vinde befolkningens tillid til løsninger, som fordrer en bevidsthedsform, som endnu kun er i sit eksperimenterende stadie.

Konklusionen i artiklen er; det vestlige samfund har en rygrad af individualisme, humanisme og kreativitet, som nu er på vej ind i ”en ny renæssance”, der vil ende med at ændre nedgangsforståelsen til en vækst-forståelse. Denne brede form for vækst er i både økonomi, trivsel og bevidsthedsudvikling. Og den er i overensstemmelse med Europas og Nordamerikas positive fremtid: Ja de asiatiske lande vil vokse i betydning, men det vil de vestlige lande også.

Asger Lorentsen

Kærlige hilsener fra alle på Den Gyldne Cirkel
Søren Skogstad
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 06. maj 2009 11:05


Tilbage til Livsfilosofi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

cron