Farerne ved genteknologien

Farerne ved genteknologien

Indlægaf Søren Skogstad » 29. sep 2010 13:09

Bente Sønnichsen, bestyrelsesmedlem skriver:

Jeg har altid troet på, at der er en risiko ved brugen af genteknologi. Men hvis skeptikere spurgte mig, hvorfor?
Så har jeg ikke kunnet forklare mig. Det kan jeg nu, efter at have læst bogen ”Intelligente celler”.
Her følger et par siders citat fra bogen, som beskriver ned på celleplan, hvorfor farerne ved genteknologi er indlysende.

Citat fra bogen ”Intelligente celler” af Bruce H. Lipton, cellebiolog:
”Ironisk nok har vi i de seneste årtier lært, at vi skal bekrige mikroorganismer med alt fra desinficerende sæbe til antibiotika. Men dette forenklede budskab overser den kendsgerning, at mange bakterier er nødvendige for vores helbred. Det klassiske eksempel på, hvordan mennesker får hjælp af mikroorganismer er bakterierne i vores fordøjelseskanal, som er afgørende for vores overlevelse. Bakterierne i maven og tarmene hjælper os med at fordøje maden og gør også, at vi kan optage de livsvigtige vitaminer. Dette samarbejde mellem mikrober og mennesker er grunden til, at den udbredte brug af antibiotika er skadelig for vores overlevelse. Antibiotika dræber i flæng de livsnødvendige bakterier lige så effektivt, som de dræber skadelige bakterier.
Nyere landvindinger i genomvidenskab (genomet er et fuldstændigt sæt gener for en organisme) har afsløret en lignende mekanisme med samarbejder mellem arter. Det viser sig, at levende organismer i virkeligheden integrerer deres cellesamfund gennem fælles gener.
Man har troet, at gener kun blev videregivet til de individuelle organismers afkom gennem reproduktion. Nu har videnskaben indset, at det ikke kun er de individuelle medlemmer af en art, der er fælles om gener, men at dette også gælder medlemmer af forskellige arter.
Det, at man deler genetisk information med hinanden gennem genoverførsel, sætter tempoet i evolutionen op, eftersom organismer kan erhverve ”tillærte” erfaringer fra andre organismer (Nitz, et al., 2004; Pennisi 2004; Boucher, et al., 2003; Dutta og Pan 2002; Gogarten 2003). Dette, at man deler gener på denne måde, betyder, at organismer ikke længere kan betragtes som isolerede enheder; der er ingen mur mellem arterne. Daniel Drell, som er leder af det amerikanske energiministeriums mikrobiologiske genomprogram, sagde til Science (2001 294:1634) ”…vi kan ikke længere uden videre afgøre, hvad en art er” (Pennisi 2001).
Denne informationsdeling er ikke tilfældig. Det er naturens metode til at forbedre biosfærens overlevelsesmuligheder. Som vi tidligere var inde på, er gener fysiske erindringer om en organismes tillærte erfaringer. Den nyopdagede udveksling af gener individer imellem udbreder disse erindringer og påvirker dermed overlevelsesmulighederne blandt alle de organismer, der udgør det samfund, vi kalder livet.
Nu, hvor vi er opmærksomme på denne mekanisme til genoverførsel i og mellem arter, bliver farerne ved genteknologi indlysende.
Hvis man for eksempel piller ved generne i en tomat, begrænser virkningen sig ikke til tomaten, men vil kunne ændre hele biosfæren på måder, man ikke kan forudse. Der findes allerede en undersøgelse, som viser, at når mennesker fordøjer genmodificerede fødevarer, overføres de kunstigt skabte gener til de gavnlige bakterier i fordøjelseskanalen og ændrer disse. (Heritage 2004; Netherwood, et al. 2004).
På samme måde har genoverførsel fra genmodificerede afgrøder i landbruget til naturlige arter i omgivelserne ført til stærkt modstandsdygtige arter, som kaldes superukrudt (Milius 2003); Haygood, et al, 2003; Desplanque, et al, 2002; Spencer og Snow 2001) Man har i forbindelse med genmodifikation aldrig taget hensyn til, at der kan finde genoverførsel sted, når man har indført genmodificerede organismer i miljøet. Vi begynder nu at opleve de skadelige følger af denne uagtsomhed, når de modificerede gener breder sig blandt og ændrer organismerne i omgivelserne ( Watrud, et al, 2004).
Genevolutionister advarer om, at hvis vi ikke forholder os til vores nuværende viden om vores fælles genetiske skæbne, som burde gøre det klart for os, at samarbejde mellem alle arter er vigtigt, så truer vi menneskets eksistens. Vi er nødt til at bevæge os ud over Darwins teori, som understreger betydningen af individer, til en teori, som lægger vægt på betydningen af hele samfundet.
Den britiske forsker Timothy Lenton fører bevis for, at evolution er mere afhængig af samspillet mellem arterne end af samspillet mellem individer inden for en art. Evolution bliver et spørgsmål om de mest egnede gruppers overlevelse snarere end om de mest egnede individers. I en artikel i Nature fra 1998 skriver Lenton, at vi frem for at fokusere på individer og deres rolle i evolutionen: ”…er nødt til at overveje den totale mængde af organismer og deres fysiske omgivelser for til fulde at forstå, hvilke træk der kommer til at videreføres og dominere. (Lenton 1998).
Lenton går ind for James Lovelocks Gaiahypotese, som hævder, at Jorden og alle dens arter udgør én interaktiv, levende organisme. De, der går ind for denne hypotese, hævder, at hvis man piller ved balancen i den superorganisme, der hedder Gaia, hvad enten man ødelægger regnskoven, opbruger ozonlaget eller ændrer organismer gennem genmodifikation, kan det true dens overlevelse og dermed vores.
Nyere undersøgelser udført for midler af Englands råd for natur- og miljøundersøgelser støtter denne bekymring (Thomas, et al, 2004; Stevens, et al, 2004). Der har været fem masseudslettelser i vores klodes historie, men de menes alle at være forårsaget af udefrakommende begivenheder, for eksempel når en komet rammer jorden. En af de nye undersøgelser kommer til den konklusion, at ”naturens verden i sin historie nu oplever den sjette store udrydelsesbegivenhed” (Lovell 2004). Men denne gang er årsagen til udrydelserne ikke noget, der kommer ude fra rummet. Ifølge en af de forfattere, der beskriver undersøgelsen, Jeremy Thomas, er det denne gang: ”Så vidt vi kan se forsaget af en enkelt dyrisk organisme – mennesket.”
Citat slut.
Søren Skogstad
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: 06. maj 2009 11:05

Tilbage til Politik

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

cron